Afwezig op stage

Persoonlijke redenen: huwelijk, overlijden van familielid, ziek kind

– In geval van huwelijk van de student of het overlijden van een rechtstreeks familielid wordt de Belgische wetgeving toegepast.
– In geval van ziekte van een kind kan de student omstandigheidsverlof aanvragen (volgens de Belgische wetgeving maximaal 10 dagen per kalenderjaar). Een ziekteattest van het kind wordt aan de stagementor overhandigd. De student vult het formulier “aanvraag verlof” in en maakt hierbij ook de vermelding “omstandigheidsverlof”. Het formulier wordt samen met een kopie van het ziekteattest van het kind bezorgd aan het stagesecretariaat.

Gezondheidsredenen

Vrijstelling met een maximum van 4 weken kan enkel worden toegekend om gezondheidsredenen en kan alleen gebeuren na voorlegging van een attest uitgereikt door de behandelende arts.

Wat doe je zeker?

  • Je brengt de stagemeester onmiddellijk op de hoogte
  • Je brengt de wachtdiensten op de hoogte indien je een geplande wacht hebt. 
  • Je contacteert het stagesecretariaat via mail (stagegk@vub.be)
  • Je brengt het medisch ziekteattest binnen de 3 werkdagen binnen bij zowel de stagemeester als het stagesecretariaat. Een ziekteattest geldt enkel indien het geen tegenstrijdigheden bevat, volledig ingevuld is, geen dixitattest is (=enkel gebaseerd op de verklaringen van de student) en geen post factum attest (= attest geschreven na afloop van de ziekte) is. 

Zwangerschap

Het stageplan van de studente wordt aangepast. In ieder geval zullen verplichte stages moeten worden ingehaald (met het oog op het behalen van de eindtermen). De aanpassing van het stageplan gebeurt in overleg met de studietrajectbegeleider van de faculteit en de stagedocent.

Bij zwangerschap van een studente gelden de volgende regels:

  • Een medisch attest van de behandelende arts wordt overhandigd aan het stagesecretariaat;
  • De studente moet geen wachten meer lopen.
  • De studente heeft recht op 15 weken zwangerschapsverlof (5 weken + 1 week prenataal verlof; 9 weken postnataal verlof), overeenkomend met de regeling van het UZ Brussel;
  • Tewerkstelling/stage voor het einde van de 9de postnatale week is verboden;
  • Na het bevallingsverlof worden de wachtdiensten hernomen, maar als de studente borstvoeding geeft, wordt beter gewacht tot de baby 5 maanden oud is.

Vaderschapsverlof

De student heeft recht op 10 dagen vaderschapsverlof op te nemen binnen de 6 maanden na de geboorte. Deze 10 dagen kunnen gespreid worden.

Om de leerervaring van een specifieke stageperiode niet in het gedrang te brengen, hanteren we dezelfde maxima als bij de gewone verlofregeling. De student vult het formulier “aanvraag verlof” in en voegt hierbij een kopij van de geboorteakte toe.

Uitzonderlijke redenen

Vrijstelling om uitzonderlijke redenen kan toegekend worden na onderling overleg tussen de student en/of de coördinerende stagemeester en/of de stagedocent en/of de voorzitter van de Opleidingsraad en/of de Decaan. Hierbij kan ook het advies van de studietrajectbegeleider van de faculteit ingewonnen worden.

Sancties bij onwettige afwezigheid

Een student is onwettig afwezig op stage als hij/zij de stagedienst en/of wachtdienst niet tijdig op de hoogte brengt van zijn/haar afwezigheid omwille van medische redenen, aangevraagd verlof of andere bijzondere persoonlijke motieven (omstandigheidsverlof, examens, …).

Voor een wachtdienst moet de student zelf, behoudens overmacht, alle mogelijke maatregelen nemen om vervanging te voorzien.

Indien de student onwettig afwezig is, moet de stagementor het stagesecretariaat hiervan schriftelijk (per mail) op de hoogte brengen. Indien het een wachtdienst betreft, wordt een kopij van dit schrijven gericht aan de stagementor van de specialiteit waarin de student zijn huidige stage loopt.

Het stagesecretariaat bewaart deze melding in de stagemap van de student. Bij de deliberatievergadering van de stagecommissie zal hiermee rekening gehouden worden, waarbij volgende sancties toegepast kunnen worden: 

1 afwezigheid: het algemeen totaal van de stagebeoordeling voor de lopende zittijd voor alle opleidingsonderdelen klinische stages van het lopende stagejaar wordt teruggebracht tot 0/20 of fail.

2 afwezigheden: de student wordt uitgesloten voor alle opleidingsonderdelen klinische stages voor het volledige academiejaar (1ste en 2de zittijd). De student moet alle gelopen stages opnieuw doen.

3 afwezigheden: de student wordt uitgesloten voor alle opleidingsonderdelen klinische stages voor het volledige academiejaar (1ste en 2de zittijd). Herinschrijving voor alle opleidingsonderdelen klinische stage wordt geweigerd in de volgende academiejaren.