Algemeen

Doel van spoedwacht

Bij een wacht is het de bedoeling dat studenten de kans krijgen om, net zoals een spoedarts, patiënten te zien met urgente problemen. Een student die wacht loopt op een van de spoeddiensten (urgent care, trauma care of pediatric care) maakt dus als het ware deel uit van de medische ploeg.

Wie loopt wachten?

Alle studenten die stage lopen in het UZ Brussel of die een wetenschappelijke stage lopen, doen mee aan de spoedwachten. 

Urgent care, trauma care, pediatric care?

Op de spoedgevallendienst van het UZ Brussel zijn drie zones, elke zone staat in voor een specifieke patiëntengroep.

  • Urgent care: internistische problemen
  • Trauma care: pathologie geassocieerd aan traumata (breuken, snijwonden, oogletsels…)
  • Pediatric care: spoedafdeling voor de kinderen

1ste master studenten zullen enkel Urgent & Trauma wachten doen. Studenten van de 2de master zullen in januari starten met Pediatric wachten (en doen dit ook in de oktobermaand). Studenten van de 3de master lopen Pediatric wachten in het eerste deel van het stagejaar pediatriewachten behalve in oktober. Vanaf januari lopen zijn enkel nog Urgent en Trauma care wachten.

Uurregeling

1ste Master & 2de Master3de Master*Pediatrie wacht
Weekwacht17u-23u17u-8u17u-23u
Weekendwacht8u-20u8u-8u8u-23u
Feestdag8u-20u8u-8u8u-23u

* De 3de master studenten hebben inslapende wachten. Op de spoeddienst worden slaapkamers voorzien. De student mag gaan slapen indien de superviserende arts dit goedkeurt, meestal op een rustig moment.

Verwachtingen

De verwachtingen van de artsen verschillen uiteraard al naargelang het studiejaar waarin deze zich bevindt. 

In de eerste master zijn in het eerste semester de grootste klinische vakken afgelegd. Bij de start van de wachtregeling is er echter nog maar weinig klinische ervaring aangeleerd, aangezien er meestal maar een maand stage achter de rug is. Studenten worden aldus vooral verwacht de basis van het klinisch onderzoek en anamnese onder de knie te hebben. Als er wacht gelopen wordt moet een student de waargenomen bevindingen op een correcte manier kunnen rapporteren in de spoednota. 

Over de loop van de daaropvolgende maanden en jaren (2de en 3de master) zal er van student ook stilaan verwacht worden dat deze een differentieel diagnostiek kan opstellen en later ook mogelijke behandelopties kan voorleggen. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Het principe is eenvoudig. Eens plaatsgenomen aan een computer, zal een student in samenspraak met artsen patiënten selecteren uit de wachtzaal en deze naar een vrije box begeleiden. Hier zal vervolgens een anamnese en/of klinisch onderzoek uitgevoerd worden door de student. Dit wordt gebriefd aan de superviserende arts. Eens de spoednota voltooid is zal een spoedarts de patiënt andermaal onderzoeken, al dan niet met de student die zich ermee heeft bezig gehouden. Het dossier wordt dan aangepast/aangevuld waar nodig is en ten slotte gevalideerd. Zo mogelijk zal de arts de patiënt zijn/haar situatie nog kort met de student overlopen om eventuele tips te geven of vragen te stellen.

Wat heb je nodig op een wacht?

  • Notitieboekje (en een pen! )
    • belangrijke zaken noteren van anamnese van een patiënt 
  • Vooraf gemaakte anamnese checklist: handig om niets te vergeten (zie eerste stagedag)
  • Zakkaartje van ECGpedia om ECG’s te analyseren
  • Reflexhamer
  • Ooglampje (desnoods je gsm als je er geen bij hebt)
  • Wachtpak
    • kan aan de kleding automaat op verdieping -1 teruggevonden worden.
    • in dezelfde gang als het bureau van Myriam Plas bevindt zich een kleedkamer waar je ook je andere spullen kan achterlaten.
  • Wachtbonnetjes: deze geven recht op een gratis avondmaal/ontbijt. Je wachtbonnetjes kan je krijgen op het bureau van Myriam Plas
  • Diagnoseformulier: dit formulier vind je terug aan de bali van de spoedgevallen. Na je wacht schuif je dit onder de deur van het secretariaat van Myriam.