Statuten

Hieronder volgen de statuten van GSP die de structuur en werking van de vereniging bespreekt.

HOOFDSTUK 1 – Algemene bepalingen

Artikel 1

GSP is een overlegplatform van studentenafgevaardigden en geëngageerde studenten die zich willen inzetten voor een betere samenwerkinq en coördinatie tussen de studentenafqevaardiqden en de verschillende bestuurs- en overlegorganen met betrekking tot de opleiding Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel.

Artikel 2

GSP heeft informatieplicht t.o.v. de studenten Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel. Dit betekent dat alle verslagen van de vergaderingen en alle beslissingen genomen door GSP gepubliceerd worden ten laatste 10 dagen na de vergadering, waarop het werd goedgekeurd. De publicatie zal gebeuren via de interne facebookpagina.

Artikel 3

Onderstaande termen die verder in deze statuten zullen worden gebruikt, verwijzen naar de volgende instanties:

  • De Opleidinqsraad; de Opleidinqsraad van de opleidinq Geneeskunde;
  • De Facultaire Raad; de Facultaire Raad van de faculteit Geneeskunde en Farmacie;
  • De (Vice-)Decaan; de (Vice-)Decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie;
  • De faculteit; de faculteit Geneeskunde en Farmacie.

Artikel 4

GSP beschikt over de volgende bevoegdheden:

A. Het bepalen van de regels van interne werking, waaronder:

  • de vastlegging van de te volgen kiesprocedure voor het aanduiden van een Voorzitter, Vicevoorzitter en Secretaris
  • het bepalen van de vereisten voor lidmaatschap in de statuten
  • het opstellen van een werkingsreglement

B. Het uitbrengen van een advies aan de Opleidingsraad, Facultaire Raad of andere universitaire bestuurs- en overlegorganen m.b.t. alle aangelegenheden die de studenten Geneeskunde aanbelangen, inzonderheid m.b.t. :

  • de regeling en evaluatie van klinische stages, zowel in binnen- als buitenland
  • het algemeen beleid inzake interne kwaliteitszorg binnen de opleiding Geneeskunde
  • de evaluatie van het personeel verbonden aan het Geneeskunde-onderwijs

C. GSP is eveneens bevoegd voor:

  • Het formuleren van adviezen en het aannemen van standpunten ten overstaan het Vlaams Geneeskundig Studenten Overleg en de Belgian Medical Student Association, als vertegenwoordiger van de studenten Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel.
  • Het ondersteunen van de beslissingen genomen door de Opleidingsraad, Facultaire Raad of andere universitaire bestuursorganen met betrekking tot de studentenvoorzieningen voor studenten Geneeskunde
  • Aanduiding van afgevaardigden van de studenten Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel, op vraag van de faculteit, in externe organen bevoegd voor studentenproblematiek of onderwijs.

GSP kan de onder C. vermelde bevoegdheden delegeren aan diensten of personen.

HOOFDSTUK  Il – Samenstelling

Artikel 5

§1 GSP is samengesteld uit volgende stemgerechtigde leden:

  1. Al de verkozen jaarafgevaardiqden van de 6 opleidingsjaren Geneeskunde; verkozen volgens het Kiesreglement voor jaarafgevaardigden en stageverantwoordelijken
  2. De verkozen stageverantwoordelijken; verkozen volgens het kiesreglement voor jaarafgevaardigden en stageverantwoordelijken (zie onderaan).
  3. Verkozen leden (effectief of plaatsvervangende) van de Onderwijsraad, Studentenraad en de Raad van Bestuur die ingeschreven zijn in de opleiding Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel;
  4. Verkozen studenten-leden van de Facultaire Raad die ingeschreven zijn in de opleiding Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel.

§2 GSP is voorts samengesteld uit volgende spreekgerechtigde leden:

  1. Alle verkozen leden (effectief of plaatsvervangend) van de Onderwijsraad, Studentenraad en de Raad van Bestuur voor de Faculteit Geneeskunde en Farmacie die niet ingeschreven zijn in de opleiding Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel;
  2. Verkozen studenten-leden van de Facultaire Raad die niet ingeschreven zijn in de opleiding Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel.

Zij hebben stemrecht inzake beslissingen over facultaire aangelegenheden.

§3 De vergadering kan aan studenten die ingeschreven zijn in de opleiding Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel lidmaatschap verlenen, mits motivatie. Hun lidmaatschap verloopt op het einde van het academiejaar. Zij zijn niet stemgerechtigd.

§4 Het Bestuur behoudt zich het recht personen met raadgevende stem uit te nodigen. Zij zijn niet stemgerechtigd.

§5 Leden, zoals bepaald in artikel 5§1B, die niet herverkozen zijn, blijven lid indien zij dit wensen en de overige stemgerechtigde leden dit met een 2/3de meerderheid goedkeurt.

Artikel 6

De vergaderingen van GSP zijn vrij toegankelijk voor alle studenten Geneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel.

Aanwezige studenten hebben spreekrecht en mogen in voorkomend geval deelnemen aan stemmingen zoals bepaald in art. 14 §3.

Het Bestuur kan beslissen om, omwille van het gevoelige of vertrouwelijke karakter van een agendapunt (vb. examenroosters, …) dit te bespreken in aanwezigheid van enkel de stemgerechtiqde leden en eventuele door het Bestuur aangeduide personen op basis van hun betrokkenheid of expertise. De aanwezigen bij de behandeling van dergelijk punt zijn verplicht tot geheimhouding. De conclusie dient na goedkeuring gepubliceerd te worden.

Artikel 7

Een lid dat viermaal per jaar afwezig is (niet verontschuldigd) wordt verondersteld in de onmogelijkheid te verkeren regelmatig deel te nemen aan de vergaderingen van GSP. Na de derde niet verontschuldigde afwezigheid wordt het betrokken lid verwittigd door de Voorzitter dat hij bij de vierde afwezigheid zijn stemrecht zal verliezen

HOOFDSTUK III – Het Bestuur

Artikel 8

Op de laatste vergaderinq van elk academiejaar worden een Voorzitter, Vicevoorzitter en Secretaris verkozen bij gewone meerderheid. Hun mandaat loopt tot verkiezing van de nieuwe Voorzitter, Vicevoorzitter en Secretaris.

Artikel 9

De Voorzitter, de Vicevoorzitter en de Secretaris vormen samen het Bestuur van GSP.

Artikel 10

Een gemotiveerde motie van wantrouwen tegen een lid van GSP kan ingediend worden door 3 verkozen leden of 1 lid van het Bestuur .

De motie wordt onmiddellijk en ten laatste 7 dagen voor de vergadering meegedeeld aan het lid van het Bestuur dat het voorwerp van de motie van wantrouwen uitmaakt. Dit lid heeft het recht stukken ter verdediging als bijlage bij uitnodiging mee te sturen en het recht om ter zitting gehoord te worden.

Bij de behandeling van de motie van wantrouwen  is een aanwezigheidsquorum van minstens de helft van de stemgerechtigde leden vereist. De beslissing wordt bij tweederde meerderheid van stemmen genomen. De vergadering zal desgevallend cfr. art. 8 overgaan tot de herinvulling van de functie voor de resterende termijn van het mandaat.

Artikel 11

Het Bestuur van GSP is belast met het opstellen van de agenda en het voorbereiden van de vergaderingen van GSP. Het is tevens verantwoordelijk voor de uitvoering van alle beslissingen van GSP.

Artikel 12

De    Voorzitter    van    GSP,    of    bij    afwezigheid     de     Vicevoorzitter,     vertegenwoordigt    de geneeskundestudentengemeenschap van de Vrije Universiteit Brussel. Het Bestuur van GSP neemt zelf alIe dringende maatregelen en beslissingen en deelt ze mee aan de leden van GSP ter goedkeuring tijdens de eerstvolgende vergadering.

HOOFDSTUK IV – Agenda, wijze van beraadslagen, stemmingen en verslaglegging

Artikel 13

Agendapunten dienen ten laatste 1 dag voor de vergadering overgemaakt te worden aan de Voorzitter. (tenzij de voorzitter toestemming geeft voor een latere overmaking).

De Voorzitter en Secretaris maken de agenda op. Een uitnodiging wordt samen met de agenda door de Voorzitter naar alle leden gestuurd minimaal 5 werkdagen voor de vergadering.

De uitnodiging, aqenda en eventuele bijlagen worden elektronisch verstuurd naar de VUB-email van de leden.

Artikel 14

De vergadering beslist bij voorkeur bij consensus. Indien geen consensus kan worden bereikt, beslist ze met gewone meerderheid van stemmen, zoals bepaald in art. 15.

Er kan slechts geldig beslist worden indien ten minste de helft van de stemgerechtigde leden (cfr. art. 5 §1 en desgevallend §2) aanwezig is. Leden die functies combineren worden slechts eenmaal in aanmerking genomen voor de berekening van het aanwezigheidsquorum. Na het ontslag of verlies van stemrecht van een lid wordt de desbetreffende niet meer aanmerking genomen voor de berekening van het aanwezigheidsquorum.

De stemming is geheim indien minstens één aanwezige dit vraagt.

Artikel 15

§1 Een voorstel kan slechts goedgekeurd worden indien minstens de helft van de aanwezige stemgerechtigde leden een stem hebben uitgebracht en indien er meer ja – dan neen-stemmen zijn na optelling van de stemmen door stemgerechtigden en van de niet-stemgerechtigden zoals bepaald in §3 van dit artikel.

§2  Elk van de personen bepaald in art. 5 §1 en desgevallend §2 heeft één stem.

Artikel 16

De Secretaris maakt een ontwerp van een verslag op voor iedere vergadering; dit ontwerp wordt meegedeeld ten laatste samen met de agenda voor de zitting waarop het ontwerp ter goedkeuring wordt voorgelegd.

Alle goedgekeurde verslagen worden gearchiveerd en gepubliceerd cfr. artikel 2

HOOFDSTUK V – Wijziging van de statuten

Artikel 17

Elk voorstel tot wijziging van deze statuten moet aan de leden van GSP tenminste 7 dagen voor het besproken wordt overgemaakt worden.

De vergadering kan slechts een beslissing nemen over het voorstel tot wijziging indien tenminste de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is. De voorgestelde wijziging is slechts aangenomen wanneer zij met tenminste tweederde van de uitgebrachte stemmen wordt goedgekeurd.

HOOFDSTUK VI – Kiesreglement voor jaarvertegenwoordigers en stageverantwoordelijken

Artikel 18

De jaarvertegenwoordigers en stageverantwoordelijken worden verkozen door hun betreffende medestudenten. Jaarlijks, op 1 mei, wordt een oproep gedaan naar alle studenten binnen de opleiding Geneeskunde om zich kandidaat te stellen voor de functie van jaarvertegenwoordiger of stageverantwoordelijke. De functie van stageverantwoordelijke wordt enkel aangeboden in 3de bachelor en de masteropleiding. 

De oproep wordt verspreid door de huidige jaarvertegenwoordigers en de sociale media kanalen van GSP. Kandidaten voor een functie sturen een motivatiebrief door naar het algemene mailadres van GSP. Hierin schetsen zij kort waarom hij/zij deze functie op zich wil nemen. 

De functie van jaarvertegenwoordiger en de functie stageverantwoordelijke wordt uitgevoerd door een twee studenten uit het zelfde opleidingsjaar. 

Indien er maar één kandidatuur is voor een van functie, zal een nieuwe oproep gelanceerd worden. 

Een kandidaat kan slechts één van deze twee functies bekleden. Hij kan echter wel voor beide een kandidatuur inzenden. 

De kandidaat moet voor minstens 40 studiepunten ingeschreven zijn binnen het opleidingsjaar waarin hij de functie